Catarina Bergström, rådgivare och terapeut i psykologi på CB Ledarskap & kommunikation, gjorde för en tid sedan oss på Lingsight uppmärksamma på skogsbadets nytta för oss som individer och för oss i vår yrkesroll. Sedan dess har detta blivit en återkommande aktivitet både när vi själva planerar och i möten med andra. Vi blir därför mycket glada när vi nu läser att detta sprider sig just som en metod för att sänka stressen för oss i våra yrkesroller.

Vad är skogsbad och hur kan vi bli bättre och mindre stressade ledare, medarbetare och människor med hjälp av det?

Skogsbad har sitt ursprung i Japan, där många kontorsarbetare på 1970-talet dog av karoshi, död på grund av utarbetning. Som ett svar startade myndigheterna på 1980-talet Shinrin-yoku, som på svenska blivit skogsbad. Idag finns ett hundratal officiella skogsbadsskogar i Japan, och fenomenet sprids fort över världen.

I en artikel som chef.se nyligen publicerade beskriver psykologen Sara Hultman att ”i ett försök att springa ännu snabbare är det ofta besök i naturen som prioriteras bort. Men vi längtar ständigt dit. Vår samhörighet med skogen är ursprunglig, den försvinner inte oavsett hur mycket stadsmänniskor vi gör oss till.”

Sara Hultman bedriver en del av sina terapitimmar med chefer och andra klienter på så kallade Walks and Talks ute i naturen, och hennes samarbetspartner, psykologen Edita Lemonier, har sedan tidigare tagit ut grupper i naturen. Båda har med egna ögon sett vilken effekt naturen har på oss, och bestämde sig därför att arrangera skogsbad.”

”Det är på arbetsplatserna som människor ofta mår dåligt. Och just de saker som är viktiga där, som samarbete, innovation, hållbarhet och trygga grupper lämpar sig väl för att jobba med i naturen. Inte minst nu under corona när många söker alternativa sätt att hålla samman sina arbetsgrupper.” Läs hela artikeln här (chef.se) >>

 

utemaningen.se får vi tips på hur skogsbadet kan göras i några enkla steg. Här får du en enkel nybörjarguide till ditt eget skogsbad:

1   Sök upp en skog eller någon annan plats där du kan få intryck av natur. Det kan vara en park eller en liten skogsdunge.

2   Låt mobilen vila.

3   Stå stilla och lägg märke till vad som finns runt dig.

4   Promenera långsamt och uppmärksamt.

5    Stanna till och utforska det du upptäcker med alla sinnen. Känn på barken av ett träd. Dofta på jord och växter, lyssna på vind och fåglar.

6   Bara sitt stilla en stund.

 

Så vad sägs om att nästa möte blir ett walk & talk med skogsbadspaus och se vad det gör för dig och effekten av mötet. Att ha hund med sig på promenaden gör saken än bättre om ni frågar oss. Oavsett hund eller inte, så önskar vi er många effektfulla och avstressande walk & talks!